Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Zijkanaal blowers

Zijkanaal blowers worden ingezet wanneer de druk of het vacuüm te hoog is voor een centrifugaalventilator of wanneer een zeer compacte bouwvorm noodzakelijk is. Daarnaast zullen zijkanaal blowers met de juiste maatregelen ook minder geluidvermogen produceren dan centrifugaal- of radiaalventilatoren bij gelijke druk. In het Nederlands spreekt men doorgaans van zijkanaalventilatoren en is blowers afkomstig uit het Engels waar blowers een verzamelnaam is voor allerlei varianten van krachtig blazende ventilatoren. Zijkanaal blowers genereren een debiet tot circa 2.000 Nm3/h en verschildrukken tot circa 700 mbar. Het brede werkgebied van zijkanaal blowers wat het gat dicht tussen hoog/midden vacuümpompen, hoge druk compressoren en centrifugaalventilatoren is voor vele toepassingen interessant vanwege het geïnstalleerd vermogen, compacte bouwvorm, trillingarm bedrijf en lage geluidsdruk. Aan de hand van een aantal toepassingen worden de overwegingen voor het dimensioneren van zijkanaal blowers besproken.

Naast motorbeveiliging zorgen een aantal toebehoren van zijkanaal blowers voor een normaal en duurzaam bedrijf, maar hebben ook invloed op het debiet en de druk in de praktijk. In- en uitlaat dempers voor het leidingwerk, filters en terugslagkleppen dragen bij aan de drukverliezen in het systeem. Met name filters, en zeker bij vervuiling, veroorzaken drukverliezen door de hoge snelheid in het leidingwerk van zijkanaal blower systemen. Hoge snelheid van het medium veroorzaakt dan tevens de nodige verliezen in leidingwerk en slangen. Een passende reserve in de druk en een voldoende ruime dimensionering van leidingwerk en overige systeemcomponenten vormen een efficiënte en solide oplossing. Onze verkoop kan u assisteren met het dimensioneren van de accessoires zijkanaalventilatoren.

Zijkanaal blowers worden toegepast voor het beluchten van baden. Zoals recreatief gebruik, mechanische toepassingen, chemisch of biologische processen. Het benodigde debiet of volume volgt uit berekeningen of opgave van de gebruiker, maar meestal uit praktijkervaring. De daarbij benodigde druk kan men in de ontwerpfase berekenen aan de hand van: hoogte van de vloeistof, eventuele over of onderdruk in de vloeistoftank, soortelijke massa vloeistof, drukverlies uitblaas tuiten of bruisstenen, drukverliezen in het leidingwerk, drukverlies in filter vuil toestand (meestal max. 60 mbar)en de drukverliezen in de overige systeemcomponenten.

Puntafzuiging vraag om een relatief kleine diameter leidingwerk ter plaatse van het afzuigpunt waardoor zijkanaal blowers met een hoge onderdruk capaciteit ideaal zijn. Op deze manier worden rookgassen, zaagsel, spaanders, dampen en stof afgezogen. Het benodigde debiet is meestal bekend uit vergelijkbare toepassingen of wordt proefondervindelijk vastgesteld. Een efficiënt ontworpen systeem minimaliseert de drukverliezen in de transportleidingen zodat het drukverlies hoofdzakelijk wordt bepaald door de inlaattuit met slang of leiding en het filter. Neem contact op met de verkoop van Sjerp & Jongeneel over hoe wij u hierin kunnen assisteren.

Droogblazen is een toepassing waarbij luchtmessen effectief werken wanneer zij worden gevoed met druklucht van zijkanaal blowers. Hierbij zal het luchtmes met een luchtspleet van 1,0 mm en een optimale uitblaasvorm de meeste omgevingslucht meetrekken waarmee het beste droog schrapende effect op het product bereikt wordt. De meest efficiënte uittredende luchtsnelheid zal optreden bij een interne druk van tussen de 100 en 200 mbar. Een goede aanleg van de aanvoerleidingen zal bijdragen aan het behoud van de zijkanaal blower capaciteit. Flexibele slangen hebben hierbij doorgaans grotere verliezen dan vast leidingwerk met ruime bochten. Daarnaast dient u rekening te houden met het drukverlies over het inlaatfilter. Onze verkoop kan u adviseren in de benodigde capaciteit voor het luchtmes en de bijbehorende luchtmessen aanbieden. Het resultaat van de droging zijn dermate product en proces afhankelijk dat dit altijd in praktijktesten vastgesteld wordt.

Zijkanaal blowers hebben een breed scala aan toepassingen waarvan er hier slechts enkele genoemd zijn. Sjerp & Jongeneel heeft decennia lange ervaring in de ontwikkeling, productie en toepassing van zijkanaal blowers en vindt het erg belangrijk haar klanten naar volle tevredenheid tot dienst te zijn. Wij horen graag van u hoe wij dit kunnen realiseren.

Links blowers

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur