Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Hoog vermogen ventilatoren

Eigenschappen hoog vermogen ventilatoren

Hoog vermogen ventilatoren worden in industrie en utiliteit veel toegepast vanwege behoefte aan verplaatsing van grote hoeveelheden lucht en/of hoge druk. De vaste relatie tussen druk, debiet en het benodigd vermogen zorgt er tevens voor dat men voor het verplaatsen van grote hoeveelheden lucht geen hoog vermogen nodig heeft wanneer de benodigde druk beperkt kan blijven. Een plafondventilator is hier een goed voorbeeld van. Kijken wij naar de utiliteitsbouw dan zien we dat bij leidingwerken met componenten als ventielen, roosters, filters, condensors en verwarmingen de benodigde druk behoorlijk oploopt waardoor hoog vermogen ventilatoren geïnstalleerd worden. Daarnaast zal men bij relatief smal leidingwerk hoog vermogen ventilatoren inzetten om een hoog debiet te realiseren. Dit is een situatie die bij afzuiging vaak voorkomt.

In de industrie zijn hoog vermogen ventilatoren werkpaarden en wordt de kracht van luchtsnelheid en ook de kracht door drukverschil in vele toepassingen gebruikt. Luchtsnelheid kan bulkgoederen transporteren, verdamping versnellen, productie afval wegblazen, producten droogschrapen met luchtmessen, koelen, ruimtes scheiden, schone zones creëren en luchtfilms creëren voor wrijvingsloos transport. Met drukverschil kan men bassins beluchten, gas transporteren, materiaal fixeren op vacuümtafels, vacuümheffen, luchtkussens opblazen, ballasttanks afblazen, overdruk ruimtes creëren en mallen vacuümeren.

De doelstellingen en prioriteiten zullen per toepassing verschillen, maar over het algemeen zal een efficiënte oplossing een lager geïnstalleerd vermogen betekenen of in ieder geval een lage energie consumptie over de gehele product levencyclus. Dit betekent dat vooraf goed gekeken moet worden naar werkpunten en cyclustijden van de toepassing om hierbij de optimale hoog vermogen ventilator te kunnen selecteren. Sjerp & Jongeneel is sinds 1929 actief in de industrie en voert haar eigen productie Dutair ventilatoren en blowers. Wij kunnen u daardoor uitstekend adviseren in de optimale oplossing voor uw toepassing waarbij er een breed assortiment hoog vermogen ventilatoren van aluminium, diverse staalsoorten en kunststof tot 900 kW beschikbaar zijn.

Configuratie hoog vermogen ventilatoren

Vanwege de eenvoudige constructie zijn veruit de meeste industriële ventilatoren direct aangedreven. Hogere vermogens worden vaker uitgevoerd met indirecte aandrijving. Dit betekent dat de ventilatorwaaier een eigen as en lagering heeft. De aandrijving geschiedt dan met een flexibele koppeling of V-snaar overbrenging. Met name wanneer de waaierdiameter groter wordt dan 1 meter of het waaiertoerental afwijkt van het motortoerental worden indirect aangedreven hoog vermogen ventilatoren toegepast. Met V-snaar overbrenging wordt met de pulley verhouding de juiste snelheid van de waaier bereikt. V-snaar overbrenging is onder andere bouwvorm 12 in het programma stalen centrifugaal ventilatoren. V-snaar overbrenging vergt meer onderhoud dan de flexibele koppeling en bovendien zal een flexibele koppeling minder vermogensverlies hebben. Een indirect aangedreven hoog vermogen ventilator met flexibele koppeling en frequentieregeling is dan ook een veel gekozen oplossing. Hiermee verenigt men de voordelen van een zeer stabiel en vibratiesarm bedrijf met een efficiënte overbrenging, goed toegankelijk voor onderhoud en regelen naar het optimale werkpunt.

Toepassingen hoog vermogen ventilatoren

  • afzuiging van rookgassen, dampen en stof
  • lucht verversen en luchtcirculatie
  • afvoeren van spaanders, transport van gassen en bulkgoederen
  • koelen of verwarmen van processen
  • begeleiding en bijsturen van producten op de lopende band
  • fixeren door vacuüm en vacuümheffen
  • zwevend transport door luchtfilm
  • droogblazen en droogschrapen met luchtmessen

Links hoge temperatuur ventilator

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur