Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Slakkenhuisventilatoren

Slakkenhuisventilatoren danken hun naam aan de vorm van het ventilatorhuis. In feite worden hier centrifugaalventilatoren of radiaalventilatoren bedoeld en is slakkenhuisventilatoren een term die in de volksmond veelvuldig wordt gebruikt. Daarom zullen wij, als deskundigen op het gebied van ventilatoren, hier kort uiteenzetten welke typen ventilatoren met slakkenhuisvorm er op de markt zijn en enkele toepassingen die slakkenhuisventilatoren bedienen.

Slakkenhuisventilatoren: diverse mogelijkheden

Slakkenhuisventilatoren bedienen werkgebieden van lage tot hoge capaciteit en van lage tot hoge druk (of onderdruk). Over het algemeen kan men aannemen dat een grotere waaierdiameter hogere druk genereert en een bredere waaier voor hogere capaciteit wordt ingezet. Verder maakt men bij waaiers in slakkenhuisventilatoren onderscheid tussen voorovergebogen schoepen en achterovergebogen schoepen. Voorovergebogen schoepen kunnen in een compacte bouwvorm grote capaciteit verplaatsen terwijl achterovergebogen schoepen optimaal zijn voor hoge druk bij een hoog rendement. Daarnaast kennen we gesloten waaiers waarbij de schoepen als het ware zijn ingesloten tussen twee platen en open waaiers met schoepen slechts éénzijdig bevestigd. Open waaiers worden doorgaans gebruikt voor materiaaltransport waarbij het materiaal door de slakkenhuisventilator wordt getransporteerd. Gesloten waaiers zijn efficiënter en is dan ook de meest voorkomende variant. Alle combinaties met open, gesloten, achterovergebogen en voorovergebogen schoepen zijn mogelijk.

Voor de productie van slakkenhuisventilatoren wordt een grote diversiteit aan materialen gebruikt. Bij lichte commerciële toepassingen wordt de combinatie van kunststof behuizing met aluminium waaier vaak gebruikt. Bij iets zwaardere toepassingen zoals horeca keukenafzuiging is gegalvaniseerd plaatstaal populair. Heeft men hogere druk nodig, door bijvoorbeeld leidingverliezen, gebruikt men gegoten aluminium centrifugaalventilatoren met een relatief lage geluidsdruk. Bij de afzuiging van corrosief medium waarbij men een niet al te hoge druk vereist kan men kunststof ventilatoren inzetten. Alternatief en niet altijd duurder zijn hier de RVS ventilatoren. Met RVS slakkenhuisventilatoren uitvoerbaar in diverse RVS soorten heeft men de mogelijkheid tot hoge drukken en enorme capaciteiten te gaan waarbij de zwaarste industriële toepassingen bediend kunnen worden.

Hulp bij het samenstellen van de juiste slakkenhuisventilatoren

De aandrijving van slakkenhuisventilatoren wordt meestal door één van de vele soorten elektromotoren verzorgd. Ook brandstofmotoren, hydromotoren en pneumatische motoren worden veelal in mobiele toepassingen gebruikt. Bij de selectie van motor en ventilator moet men goed rekening houden met alle facetten van de toepassing. Een complete aanvraag bevat het werkpunt of werkgebied, toepassing, aandrijving of beschikbare voeding, informatie rondom het medium en eventuele vervuiling hiervan, omgevingscondities, eisen van de gebruiker en eventuele eisen rondom explosieveiligheid. Voor oriëntatie vindt u hieronder enkele links naar technische documentatie van slakkenhuisventilatoren. Sjerp & Jongeneel assisteert u graag met mogelijke oplossingen voor uw toepassing. Kunt u wel wat advies gebruiken bij het aanschaffen van slakkenhuisventilatoren? Bel dan even naar 079 3611 466.

Links slakkenhuisventilatoren

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur