Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Vacuüm ventilator

Een vacuüm ventilator is ideaal in het gebruik voor hoge capaciteit en laag vacuüm tot een absolute druk van 0.6 bar(a). De vacuüm ventilator werkt middels een contactloos roterende waaier waardoor het onderhoud minimaal is en men slechts periodiek lagers en dichtingen vervangt. Op deze website vindt u de verschillende types vacuüm ventilatoren met zeer uiteenlopende bereiken.

Vacuüm ventilator: lage, middel en hoge druk ventilator

Lage druk vacuüm ventilatoren worden vertegenwoordigd door centrifugaalventilatoren met voorovergebogen schoepen. Met een verschildruk tot circa 1.000 Pa(g) is dit type met name optimaal inzetbaar wanneer lage onderdruk en hoge capaciteit worden gevraagd. In een compacte bouwvorm wordt een hoog debiet gehaald bij een acceptabele geluidsdruk. De Duitse fabrikant Fischbach bouwt centrifugaal ventilatoren met schijfankermotoren welke uitblinken in een zeer soepel lopende en stille ventilator met een erg gunstige debiet/druk karakteristiek. Een vacuüm ventilator in dit bereik wordt veelal ingezet voor HVAC installaties, keukenafzuiging, onderdruk in ruimtes en afvoeren van warme of vochtige dampen.

Middel en hoge druk vacuüm ventilatoren zijn centrifugaal ventilatoren met achterovergebogen schoepen. De hogere verschildruk tot circa 20.000 Pa(g) vraagt om smalle waaierconstructies of hoge toerentallen waardoor dit type vacuüm ventilator doorgaans van koolstofstaal, roestvaststaal of aluminium is opgebouwd. Sjerp & Jongeneel heeft een serie aluminium centrifugaalventilatoren op voorraad staan waarbij men middels frequentieregeling ook met zeer compacte varianten een behoorlijk vacuüm kan realiseren. Daarnaast is er onze serie stalen centrifugaalventilatoren die wij op bestelling voor u bouwen in de diverse staalsoorten. U vindt deze uitgebreide documentatie overzichtelijk gerangschikt op druk waarbij de capaciteit nauwkeurig op de behoefte afgestemd kan worden. De middel en hoge druk vacuüm ventilatoren worden onder andere toegepast bij hoge capaciteit, puntafzuiging van rookgassen, afvoeren van spanen en stofzuigen.

Zijkanaalventilatoren worden naast compressor toepassingen ingezet als hoge druk vacuüm ventilatoren. Het werkingsprincipe van de zijkanaalventilator zorgt ervoor dat reeds bij kleine waaierdiameters met een gering geïnstalleerd vermogen een behoorlijk vacuüm bereikt kan worden. Naarmate de weerstand van het aangesloten systeem oploopt zal de onderdruk aan de ingang toenemen. Dit type vacuüm ventilator dient dan ook beschermd te worden tegen overbelasting door middel van een vacuüm begrenzingsventiel of veiligheidsventiel. Daarnaast lopen waaier en pomphuis zeer dicht langs elkaar en zal men voor de inlaat een veiligheidsfilter moeten plaatsen om het pomphuis tegen aangezogen materiaal te beschermen. Zijkanaal ventilatoren ingezet als vacuümpomp bereiken een maximaal vacuüm van circa 0.6 bar(a) oftewel een verschildruk van 40.000 Pa(g).

Meer informatie over verschillende soorten vacuüm ventilatoren

Heeft u interesse in de vacuüm ventilatoren die u bij Sjerp & Jongeneel in het zeer uitgebreide assortiment vindt, maar weet u niet zeker welke ventilatoren nu het meest geschikt zijn voor uw toepassing? Wij adviseren u daar graag over, wanneer u belt naar 079 3611 466.

Links vacuüm ventilator

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur