Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Schottenpomp

De schottenpomp is uitermate geschikt om een laag debiet met een hoog drukverschil te verpompen. Een schottenpomp is opgebouwd uit een elektromotor waarop een pomphuis is gemonteerd. De pomprotor bevat sleuven voor de schotten en is direct gemonteerd op de motoras. De pomprotor is a-centrisch in het pomphuis gemonteerd waarbij de afstand tussen rotor en pomphuis bij de inlaat het grootst is en bij de uitlaat het kleinst. De schotten van de schottenpomp zullen bij iedere rotatie ter hoogte van de inlaat uitgeschoven zijn. Draaiend richting de uitlaat wordt de ruimte tussen rotor en pomphuis kleiner waarbij de schotten naar binnen schuiven en de ruimte tussen de schotten kleiner wordt. Het medium, meestal lucht, wordt tijdens de rotatie gecomprimeerd en zal ter hoogte van de uitlaat wegvloeien. De inwendige delen van het pomphuis zijn nauwkeurig geslepen waardoor er in de compressiefase weinig medium lekt naar het navolgende compartiment met lagere druk. De zorgvuldige interne afwerking van de schottenpomp zorgt er tevens voor dat de schotten een lange levensduur hebben. Schotten worden vervaardigd uit koolstof of PTFE en hun conditie kan eenvoudig gecontroleerd worden door de pomphuiskop te demonteren en de lengte van de schotten op te meten. Dit doet men voor de eerste maal na 5000 draaiuren en daarna om de 2000 draaiuren.

Schottenpompen zijn leverbaar in olievrije uitvoering waarbij toegepast als compressor alsmede vacuümpomp. Oliegesmeerde schottenpompen minimaliseren de lek in de compressiefase waardoor er een hoog vacuüm bereikt kan worden. In de uitgeblazen lucht zal een geringe oliedamp achterblijven waardoor deze variant doorgaans alleen als vacuümpomp wordt toegepast. Oliegesmeerde schottenpompen zijn ook uitermate geschikt voor corrosieve media vanwege de beschermende oliefilm op de interne delen van het pomphuis. Controle van het olieniveau en procedurematig controleren van de oliekwaliteit maken deel uit van het onderhoud. Schottenpompen zijn eenvoudige compacte pompen die met weinig onderhoud bedrijfszeker en duurzaam ingezet kunnen worden.

Configuratie van de schottenpomp

Schottenpompen worden uitgerust met een veiligheidsfiltertje op de inlaat om de inwendige delen te beschermen tegen eventueel aangezogen deeltjes. Optioneel kan men een drukbegrenzingsventiel installeren wanneer de toepassing of het systeem een druk of vacuümlimiet vereist. Een schottenpomp in goede conditie zal niet overbelast worden bij maximaal debiet of bij een onderbreking van het debiet. Neem contact op met Sjerp & Jongeneel om uw toepassing te bespreken. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van de schottenpomp.

Toepassingen van de schottenpomp

  • Vacuümheffen
  • Vacuümtafels
  • Biogasbooster
  • Vacumeren
  • Vacuümvormen
  • Beluchten

Links Schottenpomp

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur