Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Blowers

Blowers zijn krachtige blazers waarbij verschillende methoden gebruikt worden om met lucht of gas druk op te bouwen. In het Engels wordt blowers veel breder gebruikt zoals bij axiaal ventilatoren, radiaalventilatoren en centrifugaal ventilatoren. In het Nederlands wordt met blowers meestal zijkanaal ventilatoren bedoeld welke met open of gesloten waaierconstructie hoge drukverschillen kunnen genereren bij hoge volumes. Om het volume nog verder te verhogen zijn parallel configuraties mogelijk en bij hogere drukken zijn serie configuraties efficiënter. Blowers beslaan een gebied tussen hoge druk centrifugaal ventilatoren en hoge druk compressoren/hoog vacuüm pompen waarbij de combinatie van drukverhoging, debiet en geïnstalleerd vermogen zeer interessant is. De stroming is constant en er worden weinig trillingen geproduceerd zodat men met de juiste maatregelen een lage geluidsdruk kan realiseren. Bovendien verloopt het bedrijf contactloos waardoor slijtage uitgesloten is en de onderhoudscyclus beperkt is tot de levensduur van de lagers en de as-afdichting. Dutair blowers zijn zeer goed toeren regelbaar met frequentieregeling tussen de 30 en 80 Hz. Met de uitgebreide frequentie karakteristieken in de Dutair documentatie zijn deze blowers dan ook in een groot gebied efficiënt inzetbaar. U kunt bij Sjerp & Jongeneel terecht voor verschillende soorten blowers en gedegen advies zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Configuratie van blowers

In de basis onderscheiden we druk en vacuümtoepassingen. Druk of compressoropstelling heeft aan de inlaat van blowers een relatief kleine onderdruk die hoofdzakelijk wordt bepaald door het inlaatfilter en leidingwerk. Middels een manometer of drukschakelaar op de inlaat, kan de conditie van het patroon worden bewaakt. Blowers zullen in compressoropstelling aan de drukzijde, afhankelijk van de toepassing, een vaste of variabele druk genereren. Daarbij kan in veel gevallen het debiet terug lopen door afsluiters of een variërend aantal lucht verbruikers. Blowers dienen in deze situaties beschermtd te worden tegen overbelasting door een veiligheidsventiel of drukregeling met frequentieregelaar. De vacuümopstelling wordt meestal voorzien van een leiding patroon filter ter bescherming van de blower zelf. Ook hier kan men middels drukmeting de conditie van het filterelement bewaken zoals met een verschildrukmeting over het leidingpatroonfilter. Vacuümventiel of veiligheidsventiel met filter beschermtd de blowers bij vaste toerentallen tegen overbelasting en met leiding geluid dempers reduceert men het geluidsvermogen vanuit veiligheidsventiel en uitlaat. Tenslotte kennen we parallel opstellingen waarin meerdere blowers gelijktijdig of afwisselend in bedrijf zijn. Met terugslagkleppen wordt terugstroming door het pomphuis voorkomen wanneer een blower buiten bedrijf staat.

Toepassingen van blowers

  • Beluchten;
  • Vacuümheffen;
  • Droogblazen;
  • Afblazen;
  • Pneumatisch transport;
  • Stofafzuigsystemen;
  • Puntafzuigers.

Wilt u meer weten over het aanschaffen van blowers? Wij adviseren u graag. Kom gerust langs of bel naar 079 - 3611 466 om te overleggen of voor informatie. Vult u liever het contactformulier in met de benodigde gegevens, dan zorgen wij voor een aanbieding.

Links blowers

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur