Blowers for pressure
and Vacuum

+31 (0)79 3611 466 | info@sjerp.nl

Radiaal ventilatoren

De radiaal ventilatoren vormen een enorm grote groep aan variëteiten ventilatoren waarbij het medium vanuit het hart van de waaiernaaf naar buiten wordt geforceerd. Deze radiale stromingsrichting staat aan de basis van de verzamelnaam radiaal ventilatoren welke in het Nederlands vaker centrifugaal ventilatoren genoemd worden. De waaiers van radiaal ventilatoren kunnen vrijstaand voor een opening geplaatst staan zoals we bij hoog rendement box ventilatoren aantreffen. De waaiers kunnen in een axiaal gevormde behuizing geplaatst zijn wat ook bij buisventilatoren voorkomt. De grootste groep radiaal ventilatoren heeft een slakkenhuisvorm wat uiteindelijk de hoogste opbrengst kan genereren. De radiale waaiers zijn op te splitsen in voor- en achterovergebogen. Generaliserend kan men stellen dat in situaties met compacte bouw en hoog debiet voorovergebogen schoepen een aantrekkelijke keuze is. Achterovergebogen radiale waaiers kunnen hogere druk opbouwen en hebben een beter rendement. Tenslotte onderscheiden we open en gesloten waaiersystemen. Bij een gesloten waaier zullen de radiaal geplaatste schoepen ingesloten zijn door plaatwerk wat doorgaans de hoogste opbrengst oplevert, maar wat gevoeliger is voor vervuiling. Radiaal ventilatoren met open waaiers zijn geschikt voor materiaaltransport en kunnen afhankelijk van het ontwerp ook vezelachtig materiaal transporteren. De schoepen zijn slechts eenzijdig bevestigd waardoor de te transporteren materialen niet in de waaier blijven steken. In de variaties radiaal ventilatoren met open- of gesloten waaier en voor- of achterover gebogen schoepen zien we dat alle combinaties voorkomen.

Configuratie van een radiaal ventilator

Het belangrijkste uitgangspunt bij de selectie van radiaal ventilatoren is het werkpunt waarbij ingangsdruk, medium, temperatuur en uitgangsdruk de belangrijkste parameters vormen. Veelal variëren de parameters tijdens bedrijf waardoor we van een werkgebied moeten spreken. Naast het werkgebied zal de toepassing specifieke eisen aan de radiaal ventilator stellen. Denk hierbij aan omgevingscondities als vocht, corrosiviteit, temperatuur, bouwvorm en eisen m.b.t. de geluidsdruk. Verder zijn de eisen rondom netvoeding, regelbereik, gasdichtheid, explosieveiligheid en opstelling belangrijke informatie voor de toepassing. Aan de hand van uw informatie denken wij graag met u mee om zodoende de radiaal ventilator optimaal te configureren. Het resultaat kan daarbij uiteenlopen van een economische oplossing in de vorm van een dunwandige plaatstalen radiaal ventilator tot RVS ventilatoren met allerlei opties op het gebied van aandrijving, as-afdichting, isolatie, compensatoren, geluidsdempers, trillingsdempers, inspectieluik etc.

Toepassingen radiaal ventilatoren

  • Toe- en afvoerventilatoren in HVAC installaties
  • Keukenafzuiging met hoge temperatuur en vocht
  • Droogblazen zoals in autowasstraten en productielijnen
  • Stofafzuiginstallaties
  • Pneumatisch transport
  • Transporteren van gassen
  • Koelen

Wilt u binnenkort radiaal ventilatoren aanschaffen, maar zou u eerst meer informatie willen hebben over hoe de bestelprocedure in zijn werk gaat? Bel dan gerust even naar 079 3611 466. Als specialist op het gebied van ventilatoren, blowers en pompen kan Sjerp & Jongeneel u van degelijk advies voorzien.

Links perslucht ventilator

Hallo!

* Verplicht veld
Verstuur